11 nasvetov proti izgorelosti za mlade in mlade po srcu

Mladost je norost in potrebno jo je izkoristiti do konca. Potovati, preizkušati se v različnih službah, iskati nove stvari, ki so bolj primerne zate … Ker, ko izkusiš vse to, šele zares veš, kdo si in kaj boš v svojem življenju počel/a. 

Pri enaindvajsetih letih sem se podala na mladostniško dogodivščino. Odselila sem se na svoje in … BOOM!  Monika je začela raziskovati drugačna obzorja. Priznam, ni bilo lahko, ampak je bilo definitivno vredno. To, kar sem na tej poti spoznala in naredila iz sebe, je neprecenljivo. Moja globina zavedanja življenja je kot ocean in moje izkušnje so mi pokazale, da življenja naj ne jemljem preresno. Vse mine in vse je zaradi raznolikosti izkušenj potem še lepše. 

Samo ena stvar je, pri kateri bi, če bi lahko vse skupaj ponovila, bila bolj pazljiva in tiče se mojega zdravja. Ne bi se več gnala, toliko delala in se sekirala do izgorelosti. Sedaj namreč čutim posledice teh dejanj in so precej neprijetne. Borim se z utrujenostjo, kar je posledica pomanjkanja kortizola, dopamina in serotonina. Sicer te hormone uravnavam z maco, ki mi pomaga (posebej v tistih dneh v mesecu), da sem čila in vedno pripravljena na nove začetke. A brez nje ne gre.

Vsaka izkušnja nekaj šteje in tukaj je 11 ključnih spoznanj, ki sem jih pridobila na svojem življenjskem popotovanju in so vam lahko v pomoč proti izgorelosti: 
 1. Življenje ne jemlji preveč resno, saj nič ne traja večno in nič ni tako hudo, da se ne bi dalo rešiti. 
 2. V svojih 20-ih preizkusi vse, kar je mogoče, ker le tako boš na koncu vedel/a kdo si in kaj si tvoje srce želi. 
 3. Naj te ne bo strah sprememb, ker sprememba je edina stalnica v življenju, strah pa je vedno votel.
 4. Bodi prijazen/na in sočuten do drugih, ker dobro se vedno vrača z dobrim. Naj te vodi ljubezen.
 5. Potovanje okoli sveta je odlična popotnica v odraslo življenje. Če ni denarja, ti priporočam, da greš delati na ladjo. Meni je ta izkušnja odprla oči. 
 6. Super je, če si izobražen in dokončaš šolo, a nič ni narobe, če ugotoviš, da si na napačni poti. Sama sem svojo karierno pot odkrila pri 25-ih in nima veze z mojo šolsko izobrazbo. 
 7. Delaj napake, a se ne obsojaj za njih. Raje se opazuj in nauči nekaj novega o sebi. Le tako rasteš. 
 8. Če ni lekcij in bolečine, ni rasti. Tam kjer je bolečina, tam je zlato. A ne pozabi, da tudi bolečine ni treba jemati preveč resno. Tudi ta mine.  
 9. Vedno sledi temu, v kar ti verjameš, da je prav zate. Drugi ti lahko dajejo nasvete, a ti si tisti/ta, ki odloča. 
 10. Odločitev je najmočnejša sila, ki v vsakem trenutku kreira tvoje življenje. 
 11. Telovadi, hodi na masaže, meditiraj, jej zdravo in se veliko smej. To so stvari, ki ti ohranjajo in krepijo tvoje zdravje. Preventiva je vedno boljša od kurative. 

In tem spoznanjem še kar ni konca. Tako, da bodi mlad/a in nor/a, nič ni narobe, če še ne veš kaj si želiš. Vse to pride, ko si dovolj odprt/a za sprejemanje novih pot. Enkrat bo prišla tista ta prava; tista, po kateri si resnično želiš hoditi in o njej ne bo dvoma.

Armoni terapija pomaga proti izgorelosti, za več energije.