6 nasvetov za enostavno dojenje

Dojenje je ena izmed najlepših stvari, ki se lahko ženski zgodi in pripomore k povezovanju otroka z materjo. Prav tako je dojenje pomembno za otrokov razvoj in krepitev imunskega sistema

Marsikje sem zasledila, da se priporoča dojenje vsaj do enega leta. Je pa res, da je to odvisno tudi od otroka samega. 

Kot ne moreš prisiliti rojstva točno na določen datum, tako ne moremo otroka prisiliti k ali prenehanju dojenja. Vse ima svoj namen in vsak otrok ima svoj čas. 

Sama še sicer nimam otrok, sem pa obkrožena z veliko mamicami, ki to počnejo. 

Opazila sem, da je njihova drža med dojenjem prisiljena, saj je prilagojena otroku in sili mišice in vretenca v nepravilen položaj. Vse to lahko privede do bolečin v vratnem in križnem predelu, pripomore nepravilni drži in zategovanju mišic ter mišičnih vozlov. Vse to je za mlado mamico seveda precej neprijetno. 

 Za lažje dojenje pa se v zakladnici mojega znanja nahaja 6 preizkušenih tehnik

  1. Samomasaža
  2. Vaje za vzravnano držo 
  3. Pravilni položaji med samim dojenjem 
  4. Spanje na ravni podlagi
  5. Telo podkovano s primernimi hranil
  6. Kvalitetna terapevtska masaža, prilagojena doječim mamicam. 
Samomasaža

Samomasaža pomaga pri spodbujanju prekrvavitve in s tem dovajanju hranil ter kisika do mišičnih vlaken. S tem omogočimo, da se mišice ne otrdijo in povzročajo kasneje prevelikih težav pri drži. Ker pa je bolečina dostikrat prisotna že med samim dojenjem, si s samomasažo lajšamo tudi to.

Vaje za vzravnano držo 

Te vaje so sila preproste, lahko jih izvajate vsepovsod in bodo pomagale pri ravni drži. Predvsem priporočam, da jih naredite pred in tudi po dojenju. 

Prva je, da potegnete najprej eno ramo naprej, potem pa naredite velik krog nazaj in sprostite mišice. Potem to ponovite še pri drugi rami. 

S to vajo si poravnate ramenski obroč in poskrbite, da je ramenski sklep pravilno postavljen v ramenski obroč. Vajo ponovimo za vsako ramo enkrat. 

Druga vaja je razteg vratnih mišic v vse smeri; naprej, nazaj, levo in desno. Pri vsaki strani zadržimo deset sekund in spustimo. Pazimo, da ne pretiravamo z raztegom, razteg mora biti nežen. S tem si mišice lepo prebudimo in hkrati prekrvavimo, tako da med samim dojenjem zmanjšamo možnost bolečin in zategnitve. Vsak razteg ponovimo enkrat. 

Še zadnja vaja. S hrbtenico rahlo migamo levo in desno, da si podmažemo vretenca in aktiviramo hrbtenico. Za še večjo aktivacijo pa glavo držimo pokonci in jo rahlo namestimo nazaj, tako, da je hrbtenica v ravnem/naravnem položaju. Glava je v poziciji, kjer oči gledajo naprej. 

Telo podkovano s primernimi hranili. 

Kar mama zaužije, to otrok dobi v svoje telo. Seveda je pomembno, da tudi mama dobi svoja hranila za optimalno delovanje med dojenjem. S temi hranili lahko mama med dojenjem podpre svoj imunski sistem, odganja utrujenost in telesu da moč za optimalno delovanje. Priporočljivo je, da se izogibate preveč začinjeni hrani, surovim jajcem, ribam. Jejte čim bolj prekuhano hrano, da je količina vitaminov in mineralov zmerna, primerna za otroka. 

Pravilni položaji med dojenjem 

Pomembno je, da je, ko dojite, vaše telo v udobnem položaju. Naj si bo to v ležečem položaju na boku ali hrbtu, ali sedečem položaju. Vsekakor priporočam, da je hrbet vedno podložen z mehkimi blazinami, da ima oporo. V ležečem položaju na boku si obvezno podprite glavo in vrat, da ne podpirate glave z roko. V sedečem položaju pa naj noga na strani, kjer dojite, počiva na pručki. Tako lahko vaša roka, ki drži otroka, v miru počiva in s tem ne obremenjujete vratnega predela. 

Spanje 

Kvaliteten spanec izjemno pripomore k izboljšanju vaše drže pri dojenju. Priporočam vam, da imate trši jogi in čim nižji položaj glave med spanjem. S tem si ne krivite hrbtenice, telo pa je v naravnem položaju in se lažje spočije. 

Kvalitetna terapevtksa masaža, prilagojena doječim mamicam. 

Pomembno je, da je masaža prilagojena trenutnim potebam novopoečenih mamic. Vaše telo je zaradi nosečnosti in rojevanja prestalo veliko in je izjemno utrujeno. Zato je v prvi vrsti pomemben posluh terapevta, da sliši kaj se z vami dogaja in zna preceniti kakšen položaj, kako močan pritisk in katere tehnike so primerne za vas. 

ARMONI TERAPIJA JE IDEALNA ZA DOJEČE MAMICE.