Kaj je pravi pokazatelj učinkovite masaže?

Masažne tehnike se med seboj seveda razlikujejo in vse imajo svoje prednosti, ki jih lahko izkoristite za svoje boljše počutje in zdravje. 

A ne glede na to, za kakšno masažo ste se odločili, imajo tiste najbolj učinkovite eno skupno lastnost: boljši spanec že po prvi masaži. 

STE NESPEČNI?

Vzrok za nespečnost največkrat najdemo v preveliki utrujenosti in zaostalih toksinih v telesu. Večini nam je poznana utrujenost po prekomerni aktivnosti, a utrujeni smo lahko tudi zaradi prenizkega nivoja aktivnosti. 

Kadar smo preveč aktivni, porabljamo makro- in mikrohranila ter tako dobesedno izčrpamo telo. 

Prenizek nivo aktivnosti pa telesu po drugi strani naloži premalo cirkulacijo krvi po telesu, ki s seboj nosi kisik. Naše telo se posledično počuti pasivno in utrujeno. 

STE LAHKO UTRUJENI IN NESPEČNI HKRATI?

Morebiti zveni nemogoče, a velika verjetnost je, da ste že kdaj bili “preveč utrujeni, da bi lahko zaspali”, kajne?

Preveč izčrpano telo bo vedno iskalo nadomestitev za nastali primanjkljaj. Spanec je zato moten, ker je naše telo še vedno “aktivno” in se zato ne more sprostiti ter se regenerirati. 

Pri premalo izčrpanem telesu pa se počutimo zmeraj utrujeni, hkrati pa ne porabimo energije. To pa pomeni, da se višek energije izrablja tudi ponoči. 

Zase vem, da mi moji možgani pri tovrstni utrujenosti pripravijo pravi šov. 

ZAKLJUČEK

Spanec je pomemben. Zato je pravilno, da opazujemo kakovost spanca in si pomagamo, če je to potrebno. 

Pomembno je, da vzpostavimo red in se držimo našega bioritma. Pomembno pa je tudi, da telo podpremo z zdravimi hranili in ga vitaliziramo, medtem ko mi spimo. 

In še en namig. Vstajanje ob peti uri zjutraj je zakon!

Dobili boste svežo energijo, večji zagon, več časa boste imeli časa za aktivno življenje, hkrati pa se vam bo izboljšalo fizično in psihično počutje. 

Tako. Zdaj pa akcija! Naredimo nekaj za vaš boljši spanec!

Monika Smrtnik, Armoni terapevtka in terapevtka za ročno limfno drenažo.