Naravno zdravilo za alergije, astmo in ostale dihalne bolezni

Dobro poznamo rek:
»Bolan človek si želi samo eno stvar, zdrav pa tisoč.«

Ko nam zdravje zaškripa, smo navajeni posegati po hitrih in učinkovitih rešitvah, ki lahko zagotovijo takojšen občutek izboljšanja. Hitre metode zdravljenja pogosto obravnavajo simptome, ne pa vzrokov. Na primer, pri dihalnih boleznih se lahko ukvarjajo z olajšanjem težkega dihanja, pri alergijah pa zmanjšujejo izcedek iz nosu. Kljub temu pa lahko takšne metode prinašajo le začasno olajšanje.

Vesela pa sem, da se vedno več ljudi odloča za naravne metode zdravljenja, ki ne le lajšajo simptome, ampak lahko tudi obravnavajo osnovne vzroke bolezni.

V tem blogu se bom osredotočila na učinke, namen, prednosti in slabosti naravne solne terapije v primerjavi s Claritinom in Ventulinom. Na koncu bloga sem pripravila primerjalno tabelo, ki vam omogoča, da hitro pregledate razlike med temi tremi metodami zdravljenja alergij, astme in drugih dihalnih bolezni.

1. NAMEN, DELOVANJE IN UPORABA

1.1 Solna terapija

Solna terapija, znana tudi kot haloterapija, je alternativna terapevtska metoda, ki vključuje izpostavljanje organizma suhemu solnemu aerosolu. Namenjena je izboljšanju zdravja ter v mnogih primerih tudi zdravljenju dihalnih težav, kot so astma, sinusitis, prehlad, bronhitis, laringitis, alergijski rinitis in kožne bolezni. Solna terapija izboljšuje delovanje imunskega sistema ter pospešuje delovanje limfnega sistema.

Solna terapija izkorišča protivnetne lastnosti soli. Med terapijo se stranka izpostavlja mikroskopskim delcem soli, ki jih vdihuje. To pomaga razredčiti sluz in olajša dihanje ter vnetja. Iz telesa vleče vlago, ki je poleg ostalih simptomov odgovorna za nastanek marsikaterih dihalnih bolezni.

Aerosol se veže na vodo in sluz, s čimer pripomore k izločanju sluzi iz našega telesa. Na tej sluzi se lahko držijo alergeni, ki sprožijo imunski odziv in povzročijo sproščanje histamina. Pri bronhitisu in astmi odpira pljučne mešičke, kar olajša dihanje in pripomore k zdravljenju omenjenih bolezni.

Učinki solne terapije so odvisni od vrste, trajanja, tipa in intenzivnosti bolezni.

 •  Za preventivno krepitev imunskega sistema je priporočljivo nekje 5 do 7 zaporednih terapij, 2x na teden.
 •  Za zdravljenje bronhitisa, sinusitia, laringitisa, kroničnega prehlada je priporočljivo nekje 10 do 15 zaporednih terapij, vsaj 2x tedensko.
 • Pri alergijah, posebej povezane z dihali in kožo (naprimer alergija na cvetni prah) je priporočljivo 10 do 15 zaporednih terapij, 2x tedensko, če je le možno pred pojavom cvetnega prahu v ozračju.
 • Astma: Priporočljiv reden obisk solne sobe 1x tedensko.

Solna terapija se izvaja v specializiranih prostorih, imenovanih solne sobe ali solne jame. Obstajajo tudi naprave za domačo uporabo, kot so solni inhalatorji.

“Raziskave so pokazale, da solna terapija lahko pomaga pri zdravljenju astme, bronhitisa, sinusitisa, alergij in drugih dihalnih bolezni. Na primer, ena študija je dokazala, da se je pri otrocih s kroničnim bronhitisom, ki so se udeleževali solne terapije, izboljšala pljučna funkcija in zmanjšala uporaba inhalatorjev.”

PLUSI IN MINUSI SOLNE TERAPIJE: 

Plusi solnih terapij:

 • Naravna terapija: Solna terapija izkorišča naravne lastnosti soli za lajšanje dihalnih težav.
 • Potencialni protivnetni učinki: Solna terapija lahko pomaga pri zmanjševanju vnetij v dihalnih poteh.
 • Relaksacija: Mnogi ljudje poročajo o občutku sprostitve in olajšanja med solnimi terapijami.
 • Energijsko močni mineral, ki čisti zastale enegije in telo napolni z novimi, svežimi alergijami. 

Minusi solnih terapij:

 • Omejena dokazana učinkovitost: Nekateri strokovnjaki dvomijo v dejansko učinkovitost solnih terapij in poudarjajo, da obstaja omejena znanstvena podlaga za njihovo učinkovitost.
 • Cenovno: Solne terapije se lahko izkažejo za precej dražje na dolgi rok, zlasti če se zahteva več sej.
 • Ne primerno za vse: Solne terapije morda niso primerne za vse ljudi, zlasti tiste s specifičnimi zdravstvenimi pogoji. Prav tako ni priporočljivo uporabljati solnih terapij kot nadomestek za tradicionalno medicinsko zdravljenje.


1.2 Antihistaminiki

Antihistaminiki so zdravila, namenjena zmanjševanju simptomov alergij, kot so kihanje, srbenje, izcedek iz nosu in rdečica oči. Delujejo tako, da zavirajo učinke histamina, ki je kemični sprožilec vnetnih odzivov v telesu.

Delovanje antihistaminikov temelji na blokiranju receptorjev za histamin v telesu. To zmanjšuje simptome alergijskih reakcij, vendar ne vpliva na sam vzrok alergij.

Antihistaminiki so na voljo v obliki tablet, kapsul, sirupov, kapljic za oči in mazil. Nekateri so na voljo brez recepta, medtem ko so drugi močnejši antihistaminiki na voljo le na recept.

Antihistaminiki delujejo hitro po zaužitju in tako lajšajo simptome alergij v relativno kratkem času.

PLUSI IN MINUSI ANTIHISTAMINIKOV: 

Plusi antihistaminskih zdravil:

 • Hitro olajšanje simptomov: Antihistaminiki lahko hitro zmanjšajo simptome alergij, kot so srbenje, izcedek iz nosu, kihanje in rdeče oči.
 • Dolgotrajno delovanje: Nekateri antihistaminiki so zasnovani tako, da delujejo dolgotrajno, kar omogoča daljše obdobje olajšanja.
 • Različne oblike: Antihistaminiki so na voljo v različnih oblikah, kot so tablete, sirupi, kapljice za oči in nos ter mazila.
 • Primeren za akutne primere: Antihistaminiki so učinkoviti pri akutnih alergijskih reakcijah, kot so sezonske alergije na cvetni prah.

Minusi antihistaminskih zdravil:

 • Ne vplivajo na vzrok: Antihistaminiki lajšajo simptome, vendar ne rešujejo osnovnega vzroka alergijskih reakcij.
 • Možni neželeni učinki: Nekateri antihistaminiki lahko povzročijo zaspanost, suha usta, omotico in druge neželene učinke.
 • Odvisnost: Pri nekaterih ljudeh se lahko razvije toleranca na antihistaminike, zaradi česar je treba odmerke povečevati za enak učinek.
Solna soba solna terapija

1.3 Ventolin

Ventolin je zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje astme in drugih bolezni dihal, kot so bronhitis, emfizem ter KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen). Deluje kot bronhodilator, saj sprošča mišice dihalnih poti, kar omogoča lažje dihanje.

Ventolin je na voljo v obliki inhalatorja, najpogosteje kot razpršilo, in se uporablja za kratkotrajno lajšanje simptomov bolezni dihalnih poti. Pogosto se uporablja za olajšanje nenadnih napadov in pomanjkanja sape. Prav tako pa se lahko uporablja kot preventiva pred telesno aktivnostjo ali situacijami, ki bi sprožile oteženo dihanje.

Salbutamol je aktivna sestavina Ventolina. Ko se ga inhalira, zdravilo hitro doseže dihalne poti. Ko doseže receptorje na gladkih mišicah bronhijev, se mišice sprostijo, kar povzroči razširitev dihalnih poti. Posledično se olajša pretok zraka skozi dihalne poti.

Namen Ventolina je lajšanje akutnih simptomov bolezni dihalnih poti, kot sta astma in KOPB. Zdravilo deluje hitro in pomaga obvladovati nenadne napade pomanjkanja sape ter druge težave pri dihanju.

PLUSI IN MINUSI 

Plusi Ventolina (Salbutamvenola):

 • Hitro olajšanje simptomov: Ventolin deluje hitro in lahko hitro olajša simptome akutnih dihalnih težav, kot so napadi astme ali težko dihanje.
 • Bronhodilatacija: Ventolin je bronhodilatator, ki širi dihalne poti in olajša dihanje, kar omogoča boljši pretok zraka skozi pljuča.
 • Preprečevanje napadov: Lahko se uporablja tudi preventivno pred telesno aktivnostjo ali situacijami, ki lahko sprožijo težave z dihanjem, kar omogoča boljšo nadzorovanje nad napadi.
 • Podpora kalitetnemu življenju: Za tiste, ki trpijo zaradi astme ali kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), lahko Ventolin pomaga izboljšati kakovost življenja, omogoča boljše dihanje in večjo sposobnost opravljanja vsakodnevnih aktivnosti.

Minusi Ventolina:

 • Neželenu učinki: Kot vsako zdravilo ima tudi Ventolin lahko neželene učinke, vključno z omotico, tresavico, palpitacijami, zvišanim srčnim utripom in glavoboli.
 • Odvisnost: Nekateri posamezniki se lahko začnejo zanašati na Ventolin za lajšanje simptomov, kar lahko vodi v prekomerno uporabo. Pravilna uporaba pod nadzorom zdravnika je ključnega pomena.
 • Kontraindikacije: Ni primeren za vse, še posebej za tiste s srčno-žilnimi boleznimi, hipertenzijo, glavkomom in drugimi specifičnimi zdravstvenimi pogoji.
 • Toleranca: Pri nekaterih posameznikih se lahko razvije toleranca na zdravilo, kar lahko zmanjša njegovo učinkovitost s časom.
 • Usmerjenost na simptome: Ventolin je zdravilo, ki se osredotoča na lajšanje simptomov, ne pa na zdravljenje vzroka dihalnih težav, kot je astma ali KOPB.

2. PRIMERJALNA TABELA

SOLNA TERAPIJA

CLARITIN

VENTOLIN

Učinki: 

Po prvi terapiji, za dolgoročne rezultate potrebno več zaporednih terapij.

Takoj po uporabi

Takoj po uporabi

Stranski učinki:

NE,  je popolnoma naravna metoda.

DA,  lahko povzroči suha usta, utrujenost in slabost. Razvoj tolerance na zdravilo.

DA,  lahko povzroči tresavico, tahikardijo, glavobol in nespečnost. Razvoj tolerance na zdravilo.

Kontrainidikacije:

Povišani krvni tlak, povišana telesna temperatura, rakavi bolniki, tuberkuluza, pešanje srca, diareja. 

Huda jetrna obolenja, huda ledvična obolenja, dojenje, starost, občutljivost na sestavine, 

Srčno – žilne bolezni, huda srčna aritmija, Huda hipertenzija, hipertiroidizem, občutljivost na sestavine, starost. 

Plačilo:

14 € 1 otroška terapija 20 minut

19 € 1 odrasla terapija 40 minut

29 € 1 odrasla detox 60 minut

Doplačila za dodatne osebe. 

Vir: Cenik Alternativnega centra Armoni

10 tab: 7,39€ – 7, 89 € Na recept

Vir: Google iskanje: Lekarna cena Claritin 

1 inhalator: 20,27 

Bolj pogosto na recept.

Vir: Google iskane: Lekarna cena Ventulin 

TABELA: Hitra primerjava solne terapije, Ventolina in Clartina.

3. MNENJA STRANK, KI SO OBISKOVALI SOLNO TERAPIJO

Glede na izkušnje odraslih in otrok, ki so obiskovali solno sobo, so rezultati neverjetni. Dostikrat prejmem zahvale, ker sem s solno terapijo pomagala njihovim otrokom, da so se rešili kroničnih bronhitisov, laringitisov in podobnih težav. 

Moja osebna izkušnja pa se nanaša na alergijo na prah. Odkar redno obiskujem solno sobo, so se alergijske reakcije, predvsem ob prisotnosti cvetnega prahu v zraku, znatno zmanjšale. Od konstantnega kihanja, srbenja kože in oči ter izcedkov iz nosu ter zlepljenih očes, se je moje stanje izboljšalo do te mere, da občasno še kihnem.

Izjemno sem hvaležna, da mi je vesolje prineslo tako odlično naravno metodo zdravljenja dihalnih in kožnih bolezni. Zdravimo se na naraven način. Vendar pa je pomembno poudariti, da omenjena metoda ni nadomestek za zdravniško pomoč. V primeru hudih težav je pametno posvetovati se z zdravnikom.