Otečene noge v nosečnosti? Se z njimi spopadaš tudi ti?

Otečene noge v nosečnosti znajo biti prava nadloga za nosečke, ker je to stanje, ki vpliva tako na počutje nosečnice kot na razvoj ploda. Še posebej otečene noge postanejo problem poleti, ko poleg vseh ostalih nosečniških simptomov udari še poletna vročina. 

Limfna drenaža je nujna za dobro počutje nosečnice pred porodom in mamico po porodu. Otečene noge v nosečnosti nastanejo zaradi kopičenja odvečne limfe v mehkih tkivih telesa. Prekomerno proizvajanje vode v telesu, je za nosečnost normalni simptom. Kadar pa se limfa preveč nakopiči, se to začne poznati v nogah in rokah, lahko tudi po obrazu. Kadar se zatekanje iznenada kopiči na obrazu in rokah in ne izgine po počitku, je priporočljiv obisk ginekologa.

Nosečke, ki so bile pri meni na ročni limfni drenaži mi večkrat potarnajo, da se zaradi otečenih nog ne morejo normalno premikati, največji izziv jim predstalvjajo stopnice in hoja v hrib.

Kaj je limfna drenaža?

Limfna drenaža je tehnika, ki pospešuje pretok limfe čez limfovode, ganglije. Dobesedno drenira naše telo nesnage, odmrlih in bolnih celic, težkih kovin in ostalih nepridipravov, ki telo zastrupljajo in mu otežujejo naravno zdravljenje, celjenje in znižujejo nivo energije. Limfna drenaža pripomore k krepitvi imunskega sistema. 

Kako dodatno poskbeti za svoje in zdravje otroka?

Znano je, da matere na svojega otroka prinesejo vsaj 30 % vsega kar nosijo v svojem telesu. Zato je pomembno, da se čim bolj zdravo prehranjujete, ne nosite dosti ličil, si redko barvate lase, čistite z naravnimi čistili, perete oblačila z naravnimi detergenti, se čim več gibljete na prostem zraku, zmanjšate pogostost kajenja, če niste prenehale kaditi vsaj pol leta pred zanositvijo in seveda ne pijete alkoholnih pijač. S tem poskrbite za čiščenje telesa in večjo pretočnost limfnega sistema. Torej je ključno, da nosečnice poskrbite za zdravo telo, saj s tem poskrbite tudi za zmanjšanje vseh tveganj, da bi vaš otrok bil pogosto bolan in se tako v trebuščku zdravo razvija.

“Najboljše masaže izpod rok super punce Monike, ki se ti posveti v celoti!

Pri njej sem preizkusila masažo celotnega telesa, masažo rok nog obraza … 

Nazadnje pa sem pri njej uživala v limfni drenaži. Najprej nisem vedela kaj sploh to je, pa me je poučila, za kaj je dobro.

 Ker sem noseča in mi večkrat zatekajo noge in roke, je bila to vrhunska izkušnja. 

Nežnost in delovanje limfne drenaže te ponese v skorajšnji spanec. Po končani terapiji pa so takoj vidni rezultati.

Od te terapije je minil že dober mesec. Meni pa se je zatekanje nog in rok ustavilo … kot da nikoli nisem imela težav s tem.

Na začetku sem mislila, da to ne more pomagati.. Ampak sedaj vidim, da mi je zelo pomagalo.Tudi telo samo je začelo pogosteje izločati vodo iz telesa. Tako, da se počutim supersko ❤️

Hvala ❤️

ŠPELA

Vzroki otečenih nog v nosečnosti so: hormonsko neravnovesje, preveliki napori, upočasnitev delovanja sistemov, rast ploda, pritiskanje ploda na vene in priprava telesa na porod. Voda, ki zastaja v telesu, v sebi nosi vse zgoraj naštete nepridiprave, ki se dnevno kopičijo v telesu in ovirajo normalno, zdravo nosečnost. 

Zastala voda pa ne samo slabo vpliva počutje nosečnice in razvoj ploda, ampak tudi na gibanje, spanje, psihološko-mentalno počutje nosečnice, količino mleka in celjenje po porodu, še zlasti kadar je bil porod narejen s carskim rezom.

Poleg limfne drenaže, ki pomaga pospešiti limfni sistem in težavo odpraviti dolgoročno, pa v primeru zatekanja upoštevajte še naslednje; 

  • Izogibajte se vročini. 
  • Ne stojte predolgo na nogah.
  • Počivajte in držite noge navzgor. 
  • Jejte hrano z veliko vsebnostjo magnezija. 
  • Izogibajte se sladki hrani in pijači. Uživajte raje vodo. 
  • Zmanjšate vnos soli v telo.

Po porodu in carskem rezu

Po porodu, ko je telo utrujeno in se ni sposobno normalno regenerirati pa z limfno drenažo odravimo zastale vode, podkrepimo imunski sistem in omogočimo telesu hitrejše celjenje, ter seveda veliko boljše počutje mamice, takoj po porodu. V primeru carskega reza priporočam limfno drenažo pred posegom, ker telo očistimo zaviralcev celjenja in je zato prirpavljeno na hitrejšo celjenje. Nato pa še hitro po posegu ko rana ni več sveža, da celjenje še dodatno pospešimo.