Terapevtska masaža poveča učinek treninga

Terapevtska masaža po metodi Armoni terapije je primerna za vsakogar, ki ima težave povezane z mišicami. Zato tudi aktivni in rekreativni športniki niste izjema.

Najprej naj pojasnim, zakaj je izjemno pomembno, da ob rednem izvajanju športa poskrbite tudi za ustrezno nego mišično-skeletnega sistema. 

Kadar ustvarjamo mehansko gibanje mišic, se ob tem porabljajo hranila (glukoza), ki služijo kot gorivo za premikanje mišic. Stranski produkti tega delovanja so aminokisline, ki se po aktivnosti rade zadržujejo v mišičnih vlaknih. Poleg aminokislin pa so tukaj še toksini, ki se v telo naselijo preko nekvalitetne in predelane hrane, onesnaženega zraka, čistil, klorirane vode in podobno. Ti še dodatno pripomorejo, da se telo hitreje utrudi in čez čas izgubi vitalnost ter zmožnost kvalitetne regeneracije. Zastale aminokisline in toksini pa hkrati povzročijo “vozle”, ki nastanejo zaradi prevelike obremenitve mišice, nato se vlakna natrgajo, nabreknejo in se tja naselijo aminokisline in toksini. 

Druga stvar, ki se pri mehanskem gibanju zgodi, je ta, da bolj kot treniramo, bolj so mišice utrjene, kar je sicer tudi namen treningov. Ampak, kaj se zgodi, če mišica nima več zadostne kontrakcije? Prekrvavitev skozi mišico se poslabša, kar pomeni, da se mišica po naporu ni več sposobna učinkovito in hitro regenerirati. V tem primeru naj poudarim, da tudi pitje proteinskih napitkov ne koristi preveč.

Naj razložim, zakaj.

Vsa hranila in kisik, ki ga mišica potrebuje za regeneracijo po treningu, pridejo do nje preko prekrvavitve. Kadar so mišična vlakna zategnjena, se prekrvavitev upočasni in tudi ne pride v celoti skozi mišico, kar zmanjša količino prenesenih hranil in kisika do mišice. Mišica se tako z vsakim treningom vedno bolj utrudi in nima več sorazmerja med krčenjem in raztezanjem. 

To lahko povzroči naslednje:
  • Nezadostna učinkovitost treninga in počasnejši napredek. Ker mišica ni sposobna normalne kontrakcije, se učinkovitost treningov bistveno poslabša. 
  • Bolečine v mišici. Ena je bolečina zaradi kvalitetnega treninga, ki mine čez kakšen dan ali dva. Drugo pa je, če čutimo bolečino ob določenih gibih, mravljinčenje udov, elektriko v mišicah, konstanto prisotno bolečino, pokanje v mišicah (prisotnost vozlov), oslabljeno telesno motoriko, krče- takrat pa to pomeni alarm, saj je mišica že preutrujena. 
  • Vnetje mišičnih vlaken.
  • Natrganje ali celo pretrganje mišičnih vlaken. To je pa v bistvu zadnji stadij, ko mišica ne zdrži več. Preprosto si predstavljamo elastiko, ki jo konstanto vlečemo narazen, izgubi prožnost in na koncu poči. Enako se zgodi z mišico. 

Kvalitetna terapevtksa masaža po metodi Armoni terapije bo zmanjšala čas in povečala učinek treningov, da boste  prišli do rezultatov hitreje (ker bo mišica zdrava in bolj dovzetna za trening) in še ena pomembna stvar, do iste postave, konstrukcije boste prišli z zdravimi prožni mišicami. 

Prijavi se na posvet ali rezerviraj svojo terapevtsko masažo po metodi
Armoni terapije

Dodaj odgovor