Zakaj je meditacija za zdravje pomagala že mnogim?

Kot oseba, ki preko dotika in zdravilnih metod pomagam ljudem do bolj kakovostnega življenja, ne morem mimo tega, kako pomembna je meditacija za zdravje. 

“Meditacija (iz latinske besede meditatio, ki je izpeljana iz glagola meditari, kar pomeni “premišljevati, oblikovati”) je vsakršna dejavnost, pri kateri posameznik načrtno spreminja stanje zavesti z namenom, da bi dosegel kakšen specifično zastavljen cilj ali da bi se preprosto umiril.” 

Citat iz wikipedie

Meditacija je poznana že iz prazgodovine, ko so plemena s plesom okoli ognja in mantrami želeli pomiriti bogove ali jih poklicati na pomoč. Meditacija nam je zapisana v genih, je del naravnega procesa, s katerim si pomagamo ustvariti in oblikovati življenje ter pomiriti ognjena stanja in situacije. 

Mnogi so mnenja, da je to novodobna muha. Pa ni, obujajo se stari rituali, ki so se čez evolucija pozabili in so vedno bili esencialnega pomena za zdravo in kakovostno življenje. 

Meditacija je stanje ravnovesja, v katerega lahko preidemo z dejanji, ki nas pomirijo in napolnijo z energijo. S pojmom meditacija pa poimenujemo tudi tehnike, ki nas privedejo do stanja blaženosti in ravnovesja. 

Nekaj teh tehnih je dihanje, vizualizacija, mantranje, afirmacije, tišina in prav tako mnogo življenjskih opravil, ki nas privedejo do notranjega miru. To je lahko iščenje stanovanja, sprehod v naravi, športanje, poslušanje glasbe … te so odvisne od vsakega posameznika posebej.  

Kakšne pa ima učinke meditacija na zdravje?

Smotrno je razmišljati o tem, da je zdravje skupek štirih področij, ki so v ravnovesju in jih vzhodna medicina zvesto zagovarja: 

  • telesna pripravljenost,
  • akumulacija čustev in čustvena stabilnost,
  • zdrava miselnost in visoka duhovna ozaveščenost,
  • energijska napolnjenost z zdravimi energijami.

Vse pa se začne, ko se naredijo luknje v energijskem polju ali avri. To nastane zaradi porušenega ravnovesja, nezdravega pristopa k situacijam, igranju žrtve, ozkoglednosti in podobno.

Izboljšanje fizičnega počutja, pospešuje zdravljenje bolezni in bolečin

Naše telo je komunikator. Vedno nam sporoča, kje smo in kje nismo v ravnovesju. Tam, kjer je bolečina ali bolezen, pomeni, da zadržujemo stare vzorce in blokade. 

Meditacija nam pomaga, da pridemo hitreje do odgovorov, ki jih iščemo, da sprostimo energije in blokade, ki nam škodujejo ter s tem pospešujemo zdravljenje telesa. 

Izboljšuje mentalno zdravje

Dostikrat slišimo o depresiji in anksioznosti. Ja, to so vsa mentalna stanja, ki so znak neravnovesja na tem področju. Do tega lahko privedejo težke življenjske situacije in porušeno ravnovesje v našem hormonskem, živčnem in metabolnem sistemu. 

Ko pride, enkrat do tega, je izjemno pomembno, da ohranimo mir in ravnovesje v našem srcu, umu in telesu. Meditacija za zdravje je znana po tem, da pomirja um, odstranjuje stres in s tem zgradi nove temelje za izboljšanje mentalnega zdravja.

Odlično počutje čez dan in izboljšanje spanca

Meditacija za zdravje umiva naše energetsko telo in misli, tako kot voda umiva naše fizično telo. Priporočam, da si vsako jutro vzamete 5 minut za meditacijo. To je lahko je samo preprosto dihanje in usmerjanje pozornosti v dihanje. 

S tem v svoje telo vnesete svetlo jutranjo energijo za nov dan. Zvečer, preden greste spat, pa ponovite vajo, le da v tem primeru “tuširate” iz svoje glave in energetskega polja umazanijo, ki se je nabrala čez dan. S tem izboljšujete kvaliteto spanca in posledično svoje zdravje.

Povečanje produktivnosti, ker umirja um in povečuje pozornost

Meditacija s tem, ko čisti vse, kar nam ne koristi, naredi prostor za tisto, kar nam je pomembno. Prav tako pa nas z usmerjanjem pozornosti in energije uči direktnega fokusa in odpre kanale za nove ideje, kako izvesti naloge, ki so pred nami. 

Kadar čistimo vse kar, nam ne koristi, pa nas vesolje podpre z neverjetno vero, zaupanjem vase in vlivanjem poguma. Ker to je naše naravno stanje. Če ne verjamete, opazujte otroka kakšen je, preden ga starejši zapremo v naše kalupe nejevere in omejitev. 

Zmanjšuje ali odstrani stres, ki je glavni za nastanek lukenj v avri

Na tem planetu ne bilo pol toliko stresa, če bi ljudje bili bližje svoji notranji naravi in ne bi pozabili nase zaradi “življenja”. Vsak mora nekaj početi v življenju, če ne je dolgčas. A pomembno je, da počnemo to, kar nam je blizu in ob čemer se počutimo lagodno. 

Da pa najdemo odgovor na vprašanje: “Kdo sem?” je tukaj meditacija izjemnega pomena. Sama vem, da, ko sem kdaj meditirala, sem dostikrat dobila uvide, kdo sem in kakšno je lahko življenje, a jih nisem razumela. Sem pa dobila vero, da je lahko drugače, boljše in to me je gnalo naprej. Meditacijo lahko jemljemo kot lastno vedeževalsko orodje, ki nam napove, kam naj usmerimo svojo pozornost. 

Meditacija pa prav tako pomirja živčni sistem in je odlična instant metoda, za odpravo trenutnega stresa.

Prizemljuje in spreminja nezdrave vzorce v zdrave vzorce

Meditacija prizemljuje, z njo se zavedamo razpona med željo in tem, kje smo danes. Pomembno je, da imamo realno sliko današnjega dne in da je pot do uresničitve lahko še dolga.

Mnogokrat pa nas goreča želja odpelje in pozabimo, na realnost. Primer: imamo preveč kilogramov, ki nas omejujejo pri kakovostnem življenju in že močno najedajo naše zdravstveno stanje. Želimo si shujšati, a si je mnogokrat lažje prikriti realno sliko in nadaljevati s starimi vzorci, ki poslabšujejo dano situacijo. 

Želja je močna, živimo v oblaku in sanjamo o novem izgledu, a zanj ne naredimo kaj dosti. Ker ne verjamemo vase, se nam cilj zdi nedosegljiv. V tem primeru bi prizemljitev pomenila vero vase, da se vse da. Ker, če je lahko shujšalo že toliko ljudi, zakaj ne bi zmogel še ti? S starimi navadami pa tega ne boš mogel doseči, zato je potrebna sprememba še danes.

Spoznali smo, da je meditacija za zdravje esencialnega pomena. Pomembna pa je tudi za dvig kakovosti življenja. Je metoda, ki je na tem planetu odkar smo živi in zato te sprašujem: zakaj ne bi izkoristil/a naravne danosti  in izboljšal/a svojega življenja? 

Prijavi se na online skupinsko meditacijo Telo je tvoje in se nauči te koristne tehnike. Začnemo v septembru. A pozor! Število mest je omejeno.