11 razlogov, zakaj je močna masaža ključnega pomena za zdravje in vitalnost!

Terapevtska masaža Armoni, tista na kateri čutiš, da si bil/a prejšnji dan, ni samo razvajanje ali luksuzna obravnava.

Pravzaprav ima terapevtska masaža številne koristi za naše zdravje in dobro počutje. V tem blogu bomo raziskali, zakaj je močna masaža ključna za ohranjanje zdravja in zakaj bi jo morali vključiti v svojo redno tedensko rutino.

Robin Sharma v svoji knjigi: »Ob 5-ih vstani in svet ti bo ležal na dlani« o masaži pravi takole:

»Spoznanje: Študije so pokazale, da je masažna terapija metoda, ki prinese velike izboljšave v delovanju možganov, razpoloženju, sposobnosti za upiranje stresu in koristi za vsesplošno dobro počutje.«

In v Alternativnem centru Armoni se z njim popolnoma strinjamo, ker:

1. Sprošča mišice in zmanjšuje napetost

Terapevtska masaža, ki je močna, pomaga sprostiti napete mišice in zmanjšati napetost v telesu. To je še posebej koristno za tiste, ki trpijo za kroničnimi bolečinami in mišičnimi napetostmi zaradi stresa, športnih aktivnosti in splošno aktivnega življenja.

2. Izboljšuje cirkulacijo:

Spodbuja boljšo cirkulacijo krvi in limfe po telesu. To pomaga pri dostavi kisika in hranil v mišice in tkiva, kar spodbuja celjenje in obnavljanje mišičnih vlaken, organov, kože in spodbuja izločanje sklepne tekočine.

3. Pomaga pri odpravljanju strupov:

Terapevtska masaža pomaga pri sproščanju strupov iz mišic in tkiv ter spodbuja izločanje preko limfatičnega sistema. To lahko pomaga pri izboljšanju splošnega zdravja in dolgoročnem ohranjanju sproščenosti mišičnih vlaken.

4. Zmanjšuje stres in anksioznost:

Močna masaža ima pomirjujoč učinek na živčni sistem in hormone, kar zmanjšuje stres in tesnobo. To lahko izboljša duševno zdravje in splošno počutje.

Nadaljevanje iz knjige Ob 5-ih vstani in svet ti bo ležal na dlani:

»Prednostni masaže vključujejo 31-odstotno zmanjšanje ravni kortizola (hormona strahu); 31-odstotno povečanje ravni dopamina (živčni prenašalec motivacije); 28-odstotni dvig serotonina (snovi, ki skrbi za regulacijo skrbi in dviganje zadovoljstva); zmanjšanje mišične napetosti; omilitev bolečin, ker mišičnim celicam pošilja protivnetna sporočila; povečanje števila signalov tem celicam, da ustvarijo več mitohondrijev.«

5. Izboljšuje gibljivost in prožnost:

Redna terapevtska masaža lahko pripomore k izboljšanju gibljivosti sklepov in povečanju prožnosti mišic. To je še posebej pomembno za športnike in tiste, ki se ukvarjajo s telesno dejavnostjo in tudi tiste, ki ponavljate monotone gibe in veliko sedite.

6. Spodbuja spanje:

Masaža lahko pripomore k boljšemu spancu tako, da zmanjša nespečnost in izboljša kakovost spanja. Po močni masaži se pogosto počutimo bolj spočiti. Razlog zato je ker telo nahranimo in priskrbimo s kisikom ter hranili. Tako je utrujeno telo bolj prekrvavljeno in »spočito«. Rezultat, prespane noči in zbudite se spočiti.

7. Krepi imunski sistem:

Sprostitev in zmanjšanje stresa, ki ju prinaša masaža, lahko okrepijo naš imunski sistem, kar nam pomaga bolje obvladovati bolezni.

8. Pomaga pri zdravljenju poškodb:

Močna masaža lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju po poškodbah, saj spodbuja celično obnovo in zmanjšuje vnetje. Priporočena je tudi pri poškodbah mišičnih vlaken, kot so natrgana ali celo pretrgana mišična vlakna. Močna masaža pa preventivno poskrbi zato, da do natrganih mišičnih vlaken ter ostalih poškodb ne pride.

9. Izboljšuje razpoloženje:

Zaradi sprostitvenih učinkov masaže se pogosto počutimo bolj srečni in manj podvrženi depresiji. Dotik pa nam sproži občutek pripadnosti.

10. Spodbuja kognitivne sposobnosti:

Močna masaža lahko izboljša krvni obtok in sprosti napetost, kar lahko pripomore k boljši koncentraciji in jasnejšim kognitivnim sposobnostim.

11. Spodbuja zavedanje o lastnem telesu:

Masaža nam omogoča boljše razumevanje našega telesa, saj nas osredotoča na občutke in napetosti v mišicah. Dostikrat slišim, da se stranke sploh niso zavedale, da imajo sploh težave na mišicah in da so nepravilno delujoče mišice v večini primerih lahko razlog za nespečnost, nalaganje stres, nelagodje, zmanjšanje motoričnosti telesa in bolečin, kot so glavoboli, bolečine v sklepih in mišicah, krči, tesnobni občutki, krivo držo in nesposobnost koncentracije.

Nadaljevanje iz knjige Ob 5-ih vstani in svet ti bo ležal na dlani:

» Pri tem je bistveno, da je masaža globinska in ne le preprosta masaža za sprostitev. Malo mora boleti, da se pozna učinek. Ta odlična praksa tudi zmanjšuje stres, zaradi katerega se telomeri slabšajo, izboljšuje splošno zdravstveno stanje in podaljšuje življenjsko dobo.«

Čeprav je terapevtska masaža lahko koristna za zdravje, je pomembno, da se pred začetkom posvetujete s strokovnjakom za masažo, da izberete pravo vrsto masaže in intenzivnost, ki bo najbolje ustrezala vašim potrebam. 

Redna masaža lahko postane del vaše celostne rutine za ohranjanje zdravja, telesne kondicije in dobrega počutja. Ne pozabite tudi na pravilno prehrano, telesno vadbo in dovolj počitka, saj je uravnotežen pristop ključnega pomena za dolgoročno ohranjanje zdravja.

Robin Sharma je v svoji knjigi celo omenil, da je potrebno na masaže hoditi 2x tedensko po 90 minut in da mora to postati redna praska vsakega, ki si želi postati genijalen in imeti dolgo, zdravo ter kakovostno življenje.

Mi vam bomo svetovali glede na vaš primer in seveda tudi na vašo finančno stanje, kako je najbolje, da poskrbite za svoje zdravje.

Se kmalu masiramo.

KONTAKTIRAJTE NAS